ÜÇÜNCÜ KİŞİLERİN ÇOCUK İLE KİŞİSEL İLİŞKİ TESİSİ
- Avukat Büşra Yıldız
- 21 Şub 2023
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 12 Eyl 2023
ANNE YA DA BABA DIŞINDAKİ KİŞİLERİN ÇOCUK İLE KİŞİSEL İLİŞKİ KURMASINI SAĞLAYAN DAVA NEDİR, KİMLER DAVA AÇABİLİR?
Medeni Kanun’un 325. Maddesinde “Olağanüstü hâller mevcutsa, çocuğun menfaatine uygun düştüğü ölçüde çocuk ile kişisel ilişki kurulmasını isteme hakkı diğer kişilere, özellikle hısımlarına da tanınabilir.
Ana ve baba için öngörülen sınırlamalar üçüncü kişiler için kıyas yoluyla uygulanır.” hükmü düzenlenmiştir. Bu maddeye göre anne veya baba dışındaki kimselerin çocuk ile kişisel ilişki kurmasına yönelik dava açılabilmesi mümkündür. Anne ya da baba dışındaki kişilerden anneanne, babaanne, dede, teyze, hala, amca, dayı gibi yakın akrabalık ilişkisi olanların yanı sıra çocuk için yarar olması halinde diğer kişiler de çocuk ile kişisel ilişki kurulması için dava açabilir.
ÜÇÜNCÜ KİŞİLERİN ÇOCUK İLE KİŞİSEL İLİŞKİ TESİSİ DAVASI NEREDE AÇILIR?
Kişisel ilişki kurulmasına yönelik davalar çocuğun bulunduğu yer aile mahkemesinde açılır. Aile mahkemesinin bulunmadığı yerlerde aile mahkemesi sıfatıyla davaya asliye hukuk mahkemesi bakar.
ÜÇÜNCÜ KİŞİLERİN ÇOCUK İLE KİŞİSEL İLİŞKİ TESİSİ DAVASININ ŞARTLARI NELERDİR?
Kanun metninden anlaşılacağı üzere, çocuk ile anne ve baba dışında kalan diğer kimselerin kişisel ilişki talep edebilmesi için olağan üstü halin mevcut olması ve kişisel ilişki kurulmasının çocuğun menfaatine olması gerekmektedir. Çocuğun annesi yahut babasının vefat etmesi sebebiyle vefat eden kimsenin ailesinin çocuk ile kişisel ilişki kurmayı talep etmesi, çocuğun üvey anne yahut babasının çocuk ile ilişkisini devam ettirmek istemesi sebebiyle kişisel ilişki kurmayı talep etmesi, çocuğun evlat edinilmesi sebebiyle kişisel ilişkinin talep edilmesi gibi nedenlerle bu dava açılabilir. Davayı açabilmek için çocukla akrabalık ilişkisinin olması aranmamaktadır. Çocuklar ile alakalı tüm işlemlerde olduğu gibi bu davada da esas olan çocuğun menfaatidir. Hakim kişisel ilişkiyi talep eden kimse ile çocuğun görüşmesini çocuğun fiziksel, psikolojik veya ruhsal gelişimi açısından uygun olduğu kanaatine varırsa kişisel ilişkinin kurulmasına karar verebilecektir. Bunun için hakim çocuk hakkında uzman raporunun hazırlanmasını isteyebilir yahut çocuğun yaşı ve psikolojik hali izin veriyor ise bizzat dinleyebilir.
Kişisel ilişki tesisi davasında davalı çocuğun velayetinin bulunduğu kimse ya da kimselerdir. Çocuk adına işlemleri veli ya da vasisi yürütür.
Çocukla kişisel ilişki kurulmasına yönelik davada, hakim dava sonucunu beklenmeksizin çocuk ile kişisel ilişki kurulmasına yönelik karar verebilir. Yani davanın uzun sürecek olması halinde hakimden tedbiren kişisel ilişki kurulmasına yönelik talepte bulunulabilir.
Hak kaybı yaşanmaması için bir avukattan hukuki hizmet alınmasını öneririz.
Comments