top of page

SENDİKAL TAZMİNAT / SENDİKACILIK TAZMİNATI

  • Yazarın fotoğrafı: Avukat Büşra Yıldız
    Avukat Büşra Yıldız
  • 27 Ara 2024
  • 2 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 20 Şub

SENDİKAL TAZMİNAT / SENDİKACILIK TAZMİNATI


Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununun 25.maddesinin üçüncü fıkrasına göre, “İşçiler, sendikaya üye olmaları ve olmamaları, iş saatleri dışında veya işverenin rızası ile iş saatleri içinde, işçi kuruluşlarının faaliyetlerine katılmaları veya sendikal faaliyette bulunmalarından dolayı işten çıkarılamaz veya herhangi bir nedenle farklı muameleye tabi tutulamazlar.” Kanunda belirtilen işçi kavramı yalnızca işyerinde çalışan ve sendika üyesi işçilerden ziyade işyerindeki sendikal faaliyetlere katılan tüm işçileri kapsamaktadır.


2821 sayılı Sendikalar kanununun 31. Maddesinde belirtildiği üzere, işçilerin işe alınmaları bir sendikaya üye olmasına yahut olmamasına, üyeliğini muhafaza etmesine yahut sona erdirmesine veya sendikal faaliyetlere katılmasına yahut katılmamasına bağlı tutulamaz, toplu iş sözleşmelerine buna ilişkin hüküm konulamaz.


SENDİKAL TAZMİNAT İLE AYRIMCILIK TAZMİNATI BİRLİKTE İSTENEBİLİR Mİ?


İşveren sendikaya üye olan veya olmayan işçiler arasında eşit davranma yükümlülüğüne uygun davranmak zorunda olup ayrım yapamaz. Aynı şekilde işçi iş akdinin feshedilmesinin ardından ayrımcılık tazminatı ile sendikal tazminatı aynı anda talep edemez. Zira Sendikalar Kanunu 31. Maddesinde de belirtildiği üzere,  sendikal tazminat esas itibariyle işverenin eşit davranma yükümlülüğünün ihlali niteliğindedir.


SENDİKAL TAZMİNAT İLE KÖTÜNİYET TAZMİNATI BİRLİKTE İSTENEBİLİR Mİ?


Aynı şekilde iş akdinin işçinin sendikal faaliyetleri sebebiyle sona erdirilmesi halinde, işçi sendikal tazminat ile birlikte kötüniyet tazminatını da talep edemez. Çünkü sendikal faaliyetler sebebiyle iş akdinin feshedilmesi işverenin kötüniyetinin bir sonucudur.


İşçiler iş saatleri dışında serbestçe, iş saatlerinde ise işverenin rızası ile sendikal faaliyetlere katılabilirler. Buradan da anlaşılacağı üzere, işverenin iş saatleri dışında işçinin sendikal faaliyetleri konusunda bir söz hakkı bulunmamaktadır. İşçi ise çalışma saatleri içerisindeki sendikal faaliyetleri sebebiyle ancak işverenin rızası ile işi yapmaktan kaçınabilir.


SENDİKAL AYRIMCILIK YAPILDIĞINI KİM İSPAT EDER?


Sendikal ayrımcılık yapıldığına dair ispat yükü işçi üzerindedir.


SENDİKAL TAZMİNAT NE KADARDIR?


İşveren hizmet akdinin feshi dışında işçiye sendikal faaliyetleri sebebiyle farklı muamelede bulunursa, işçinin talep etmesi, işçinin 1 yıllık ücret tutarından az olmamak üzere tazminata hükmedilir. Burada esas alınacak ücret, işçinin son aldığı çıplak ücrettir.


SENDİKAL AYRIMCILIK YAPILMASI HALİNDE İŞÇİ İŞE AİDE İSTEYEBİLİR Mİ?


İş sözleşmesi işçinin sendikal faaliyetleri sebebiyle feshedilirse, işçi İş Kanunu 21. maddesinde belirtilen geçersiz sebeple fesih sebebiyle işe iadesini de ayrıca talep edebilir. İşveren buna rağmen işçiyi işe başlatmazsa sendikal tazminatın yanı sıra ayrıca işe iade edilmemesine yönelik tazminatlara da hükmedilir.


SENDİKAL TAZMİNATIN ZAMANAŞIMI SÜRESİ NE KADARDIR?


Sendikal tazminatın zamanaşımı süresi iş sözleşmesinin sona erdirilme tarihinden itibaren 10 yıldır.


SENDİKAL TAZMİNAT İÇİN DAVA AÇMADAN ÖNCE ARABULUCULUK ZORUNLU MU?


İş Mahkemeleri Kanunu 3. maddesi ve Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu gereğince sendikal tazminat alacağı için arabuluculuk dava şartıdır ve dava açmadan önce arabuluculuk başvurusunda bulunulması zorunludur.


Hak kaybı yaşanmaması için bir avukattan hukuki hizmet alınmasını öneririz.

Son Yazılar

Hepsini Gör
ÜCRET ALACAĞI

İŞ KANUNU ÇERÇEVESİNDE İŞÇİNİN ÜCRET ALACAĞI HAKKI NEDİR? İş sözleşmesi işçiye iş görmeyi, işverene ise ücret ödemeyi yükleyen iki...

 
 
 

Comments


©2023, C&Y Hukuk - Av. Büşra Yıldız. Wix.com ile kurulmuştur.

bottom of page