İSİM DEĞİŞİKLİĞİ, İSMİN DÜZELTİLMESİ YAHUT İSİM EKLETME DAVASI
- Avukat Büşra Yıldız
- 21 Şub 2023
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 12 Eyl 2023
İSİM DEĞİŞİKLİĞİ, İSMİN DÜZELTİLMESİ YAHUT İSİM EKLETME DAVASI NEDİR?
Ad değişikliği davası, Medeni Kanun’un Ad Üzerindeki Haklar başlığı altında 27. madde ile hüküm altına alınmıştır.
“Madde 27- Adın değiştirilmesi, ancak haklı sebeplere dayanılarak hâkimden istenebilir.
Adın değiştirildiği nüfus siciline kayıt ve ilân olunur.
Ad değişmekle kişisel durum değişmez.
Adın değiştirilmesinden zarar gören kimse, bunu öğrendiği günden başlayarak bir yıl içinde değiştirme kararının kaldırılmasını dava edebilir.”
Hükümden de anlaşılacağı üzere, isim değişikliği davası ile başvuran kimse, adını tümden değiştirebilir yahut adına yeni bir ad ekletebilir. İsim değişikliği davası, kişiye sıkı sıkıya bağlı haklardandır. Yani, bu hak yalnızca hak sahibi tarafından kullanılabilir. Ancak bu dava, yaşı küçük kimseler için velisi tarafından ya da kısıtlanmış kimseler için vasisi tarafından yahut avukata özel yetkili vekaletname vermek suretiyle de bu dava açılabilecektir.
İSİM DEĞİŞİKLİĞİ, İSMİN DÜZELTİLMESİ YAHUT İSİM EKLETME DAVASINDA HAKLI SEBEP NEDİR?
İsim değişikliği davasının açılabilmesi için, Kanun metninde açıkça belirtildiği üzere, haklı sebebin varlığı aranır. Yalnız bu haklı sebep her türlü sebep olabilecektir. Örneğin kişinin başka isimle tanınması, isminin kötü bir anlama gelmesi, toplumda saygı duyulmayan bir kimsenin ismi ile aynı olması, mesleki sebepler, ismin gülünç ya da telaffuzunun zor olması ve kişinin ismini sevememesi haklı sebep olarak sayılabilecektir. Burada önemli olan davayı açan ve ismini değiştirmeyi talep eden kimsenin sebepleridir. Bu sebepleri hakim değerlendirerek karar verecektir. Yazımdan kaynaklanan isim değiştirme ve düzeltme davalarında tanık dinlenmesine gerek olmayabileceği gibi başka bir isimle tanınan kimselerin açtıkları isim değiştirme ve düzeltme davalarında tanık deliline dayanılması gerekebilecektir. Bu ve diğer durumların değerlendirilmesi için avukattan yardım alınması önemlidir.
İSİM DEĞİŞİKLİĞİ, İSMİN DÜZELTİLMESİ YAHUT İSİM EKLETME DAVASI NEREDE VE NASIL AÇILIR?
İsim değişikliğine ilişkin davalarda yetkili ve görevli mahkeme, kişinin ikametgahının bulunduğu yer Asliye Hukuk Mahkemeleridir.
İsim değişikliği davasında, davalı Nüfus İdaresi’dir. Dava sonucunda eğer dava kabul edilir ve mahkeme tarafından ismin değiştirilmesine karar verilirse, kişinin ismi dışında diğer kimlik bilgileri ve kişisel durumu değiştirilmez. Dava sonucunda mahkeme davanın kabulüne karar verirse, bu değişiklik yerel veya ulusal bir gazetede ilan olunur ve değişikliklerin yapılması için karar nüfus müdürlüğüne gönderilir.
İSİM DEĞİŞİKLİĞİNE İTİRAZ EDİLEBİLİR Mİ?
İsim değişikliğinin yapılması halinde bu durumdan zarar gören kimseler olabilecektir. Bu durumda adın değiştirilmesinden zarar gören kimse, bu değişikliği öğrendiği tarihten başlayarak 1 yıl içinde isim değiştirme kararının kaldırılması için dava açabilir. Bu zararın herkesçe kabul edilebilir ve ciddi olması gerekmektedir.
Son olarak Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün duyurusuna göre, isim ve soyisim değişikliklerinin 24 Aralık 2022 tarihine kadar e-Devlet üzerinden bir defaya mahsus ve ücretsiz olarak yapılabilmesi mümkündür. Bunun için isminde yazım hatası bulunanlar, ismindeki düzeltme işaretinden kaynaklı anlam değişikliği olanlar, isimleri toplumsal ahlaka uymayanlar veya toplumca gülünç sayılanlar isimlerini değiştirebilmek için il ve ilçe nüfus müdürlüklerine ya da yurtdışı temsilciliklerine başvurabilirler. Yani isim üzerinde yapılacak basit değişiklikler için mahkeme kararına gerek bulunmamaktadır.
Hak kaybı yaşanmaması için bir avukattan hukuki hizmet alınmasını öneririz.
Komentarze