top of page

İKİ HAKLI İHTAR SEBEBİYLE TAHLİYE DAVASI

  • Yazarın fotoğrafı: Avukat Büşra Yıldız
    Avukat Büşra Yıldız
  • 7 Nis 2023
  • 1 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 12 Eyl 2023

KİRANIN ÖDENMEMESİ YAHUT GECİKTİRİLMESİ HALİNDE İKİ HAKLI İHTAR İLE TAHLİYE TALEBİ


Kira sözleşmelerinde Borçlar Kanunu’nda kiralayanın yükümlülükleri kiralananı kira ilişkisinin başlangıç tarihinde sözleşmede amaçlanan kullanıma elverişli bir durumda teslim etmek ve sözleşme süresince bu durumda bulundurmak, yan giderlere katlanmak ve kiralananın ayıbından kaynaklanan giderlere katlanmaktır. Kiracının borcu ise, kira sözleşmesine uygun olarak temerrüde düşmeden zamanında kira borcunu ifa etmek, kiralananı özenle kullanmak, temizlik ve bakım giderlerine katlanmak, komşulara saygı göstermek ve kiralananda meydana gelen ayıpları kiraya verene bildirmek ve ayıplardan doğan çalışmalara katılmaktır.


Kira ilişkisinde kiracının en önemli kira borcunu, borcu sözleşmede belirtilen ya da taraflar arasında anlaşılan tarihte eksiksiz olarak ödemektir. Eğer kira borcu belirlenen tarihte ödenmemişse, ödenmiş ancak eksik ödenmişse, ev sahibi kiracıya kira borcunun ödenmesi için kiracı aleyhine ihtarname gönderebilir ya da cebri icra yolu ile icra takibi başlatabilir. Bu bildirimin yazılı şekilde yapılması gerekmektedir.


Kiracı aleyhine ihtarname gönderilmiş ya da icra takibi başlatılmış ve bir yıllık kira ilişkisi döneminde bu durum yeniden meydana gelmiş ise, ikinci defada kiracı aleyhine tahliye istemiyle icra takibi başlatılabilir ya da tahliye davası açılabilir. Burada önceki kira borcunun ihtarname ya da icra takibinden sonra ödenmesi önem arz etmemektedir. Yani 1 yıllık kira süresi içerisinde en az 2 defa farklı aylara ilişkin kira borcunun zamanında ve eksiksiz ödenmemesi halinde kiralayan kira ilişkisinin sona erdiği süreden itibaren 1 aylık süre içerisinde tahliye yoluna gidebilecektir.


TAHLİYE DAVASI NEREDE AÇILIR?


Tahliye davalarında kiracının yerleşim yeri ya da kiralananın bulunduğu yer Sulh Hukuk Mahkemeleri yetkili ve görevlidir.


Yapılan tahliye işlemi sonrasında borçlunun kira borcu için diğer haciz işlemlerinin uygulanması mümkündür.


Hak kaybı yaşanmaması için bir avukattan hukuki hizmet alınmasını öneririz.




Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


©2023, C&Y Hukuk - Av. Büşra Yıldız. Wix.com ile kurulmuştur.

bottom of page