top of page

FAZLA ÇALIŞMA / FAZLA SÜRELERLE ÇALIŞMA

  • Yazarın fotoğrafı: Avukat Büşra Yıldız
    Avukat Büşra Yıldız
  • 20 Şub
  • 2 dakikada okunur

FAZLA ÇALIŞMA VE FAZLA SÜRELERLE ÇALIŞMA ÜCRETİ NEDİR VE NASIL HESAPLANIR?


İş kanunu 41. Maddesinde düzenlenen fazla çalışma ücreti, haftalık 45 saati aşan çalışmalar karşılığında, her bir saat için normal çalışma ücretinin saat başına düzen miktarının yüzde elli (1,5 katı) artırılması ile ödenir. Haftalık çalışma saati 45 saatin altında belirlenmiş ise, bu durumda 45 saate kadar olan çalışma, fazla sürelerle çalışma olarak nitelendirilmekte olup, bu durum karşılığında işçiye her bir saat için normal çalışma ücretinin saat başına düzen miktarının yüzde yirmibeş (1,25 katı) artırılması ile ücreti ödenir.


İşçi fazla çalışma karşılığında zamlı ücret yerine fazladan çalıştığı her saat için 1 saat 30 dakika, fazla sürelerle çalıştığı her saat için ise 1 saat 15 dakika serbest zaman olarak talep edebilir. Ancak bu seçimlik hak fazla çalışmadan itibaren 6 ay içerisinde kullanılmalı, aksi takdirde işçiye zamlı ücret ödenmelidir.


Her halde fazla çalışma süresinin toplamı bir yılda 270 saatten fazla olamayacaktır.


Zorunlu nedenlerle fazla çalışma yaptırılması halinde dahi işçiye uygun bir dinlenme süresi verilmesi zorunludur.


FAZLA ÇALIŞMA İÇİN İŞÇİNİN ONAYI ZORUNLUDUR.


Fazla çalışma için işçinin onayının alınması zorunludur. İşçi tarafından bu onay verilmezse, işveren işçiye fazla çalışma yaptıramaz. İşveren işçiden bu onayı yazılı veya sözlü olarak alabilir. İşçi fazla çalışma onayını belli şartlar çerçevesinde de kabul edebilir. Bu gibi durumlarda her iki taraf için de ispat kolaylığı açısından yazılı şekilde yapılması tavsiye edilmektedir. İşçi fazla çalışma için onay vermiş ise de, 30 gün önceden işverene bildirmek suretiyle geri alabilir. Görüldüğü üzere, işçi fazla çalışma yapmaya zorlanamamakta olup, bu durum işçi inisiyatifine bırakılmıştır.


FAZLA ÇALIŞMA ÜCRETİ ÖDENMEMESİ HALİNDE İŞÇİNİN HAKLARI NELERDİR?


İşveren tarafından işçiye fazla çalışma ücreti, maaşı ile birlikte ödenmelidir. İşveren işçinin fazla çalışması karşılığında ücretini ödemezse bu durum işçiye aynı ücretinin ödenmemesi gibi iş sözleşmesini derhal haklı nedenle fesih hakkı tanımaktadır. İşçi yazılı olarak iş sözleşmesini fazla çalışma ücretinin ödenmediğinden bahisle feshederse, yapılacak yargılama sonucunda işçi kıdem tazminatına hak kazanabilecektir.


İşçinin iş sözleşmesini haklı nedenle derhal fesih hakkı için tıklayınız.


FAZLA ÇALIŞMA ÜCRETİ İÇİN DAVA AÇMADAN ÖNCE ARABULUCULUK ZORUNLU MU?


İş Mahkemeleri Kanunu 3. maddesi ve Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu gereğince işçilik alacalarından fazla çalışma ücreti için arabuluculuk dava şartıdır ve dava açmadan önce arabuluculuk başvurusunda bulunulması zorunludur.


FAZLA ÇALIŞMA ÜCRETİNİN ZAMANAŞIMI SÜRESİ NE KADARDIR?


Fazla çalışma ücreti için zamanaşımı süresi fazla çalışmanın yapıldığı tarihten itibaren 5 yıldır. Burada dikkat edilmesi gereken husus, fazla çalışma ücreti için zamanaşımı süresi dava tarihinden geriye doğru 5 yıl olduğudur.


Hak kaybı yaşanmaması için bir avukattan hukuki hizmet alınmasını öneririz.

Son Yazılar

Hepsini Gör
ÜCRET ALACAĞI

İŞ KANUNU ÇERÇEVESİNDE İŞÇİNİN ÜCRET ALACAĞI HAKKI NEDİR? İş sözleşmesi işçiye iş görmeyi, işverene ise ücret ödemeyi yükleyen iki...

 
 
 

Comments


©2023, C&Y Hukuk - Av. Büşra Yıldız. Wix.com ile kurulmuştur.

bottom of page