EV SAHİBİM EVİMİ TAHLİYE ETMEM İÇİN İHTARNAME GÖNDERDİ NE YAPMAM GEREKİR?
- Avukat Büşra Yıldız
- 7 Nis 2023
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 12 Eyl 2023
Ülkemizde konut satışı ve kira fiyatlarının fahiş miktarda artması sebebiyle ev sahipleri kiracılarını tahliye ederek evi yeniden kiraya vermek ve güncel kira fiyatlarına ulaşmak gayesindeler. Kiracılar ise yeni bir konutun kiralanması ve taşınma masraflarının fazla olması sebebiyle bu durumla karşılaştıklarında ne yapacaklarını bilemez haldeler.
Bu konu ile alakalı olarak öncelikle tarafınıza bir ihtarname geldiğinde ihtarnamenin usulüne uygun olarak çekilip çekilmediğinin kontrol edilmesi gerekmektedir. Bunun için de öncelikle ihtarnamenin kiraya veren tarafından çekilmesi ve süresinde çekilmesi önem arz etmektedir. Zira süresinde talep edilmeyen bir tahliyenin hukuken bir geçerliliği bulunmamaktadır. Bu konuya ilişkin kiralananın ihtiyaç sebebiyle tahliyesine yönelik yazımızdan tahliye sürelerine ulaşabilirsiniz.
Borçlar Kanunu’nun 355. Maddesinde açıkça “Kiraya veren, gereksinim amacıyla kiralananın boşaltılmasını sağladığında, haklı sebep olmaksızın, kiralananı üç yıl geçmedikçe eski kiracısından başkasına kiralayamaz.
Yeniden inşa ve imar amacıyla boşaltılması sağlanan taşınmazlar, eski hâli ile, haklı sebep olmaksızın üç yıl geçmedikçe başkasına kiralanamaz. Eski kiracının, yeniden inşa ve imarı gerçekleştirilen taşınmazları, yeni durumu ve yeni kira bedeli ile kiralama konusunda öncelik hakkı vardır. Bu hakkın, kiraya verenin yapacağı yazılı bildirimi izleyen bir ay içinde kullanılması gerekir; bu öncelik hakkı sona erdirilmedikçe, taşınmaz üç yıl geçmeden başkasına kiralanamaz.
Kiraya veren, bu hükümlere aykırı davrandığı takdirde, eski kiracısına son kira yılında ödenmiş olan bir yıllık kira bedelinden az olmamak üzere tazminat ödemekle yükümlüdür.” hükmü düzenlenmiştir. Bu hükümden anlaşılacağı üzere, ev sahibinin kiracıya kiralanana kendisinin, alt soyu ya da üst soyunun ihtiyacı olduğundan ya da taşınmaza tadilat yapacağından bahisle tahliye talep etmesi halinde, kiracı taşınmazı tahliye ederse, ev sahibi kiralananı 3 yıl içerisinde başkasına kiraya veremez. Eğer taşınmazı başkasına kiralarsa da son yıl ödenen kira bedelinden az olmamak kaydıyla tazminat talebi ile kiracı dava açabilecektir. Bunun yanı sıra şartlarının sağlanması halinde taşınma masrafları da eski ev sahibinden talep edilebilecektir.
Kiralayan evin tadilatı sebebiyle tahliye talep etmiş ise, tadilat bitirildikten sonra öncelikle önceki kiracıya yazılı bildirimle bu durumu bildirmeli ve yeniden kira sözleşmesinin yapılması için teklifte bulunmalıdır. Aksi takdirde kiracı eski ev sahibinden tazminat talebinde bulunabilecektir.
Kiracının eski ev sahibine tazminat talebi ile dava açabilmesi için öncelikle taşınmasın dava yolu ile tahliye edilmesi gerekmektedir. Yani kiracının kendisine ihtarname tebliğ edilmesinden sonra evi boşaltması halinde böyle bir hakkı bulunmadığı güncel Yargıtay kararları ile sabittir. Dolayısıyla ev sahibinden tazminat talep edilebilmesi için kiracının kendisine ihtarname tebliğ edilmesi, ardından aleyhine dava açılması, davanın mahkeme tarafından kabulü ve kiralananın tahliyesinden sonra başka birine kiralanması gerekmektedir.
Hak kaybı yaşanmaması için bir avukattan hukuki hizmet alınmasını öneririz.
Comments