top of page

ANNE YA DA BABANIN ÇOCUK İLE KİŞİSEL İLİŞKİ TESİSİ

  • Yazarın fotoğrafı: Avukat Büşra Yıldız
    Avukat Büşra Yıldız
  • 21 Şub 2023
  • 2 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 12 Eyl 2023

ANNE YA DA BABANIN ÇOCUK İLE KİŞİSEL İLİŞKİ KURMASI


Medeni Kanun’un 323. maddesinde “Ana ve babadan her biri, velâyeti altında bulunmayan veya kendisine bırakılmayan çocuk ile uygun kişisel ilişki kurulmasını isteme hakkına sahiptir.” hükmü düzenlenmiştir. Yani özellikle boşanma davalarında görülen çocuğun velayetinin anne yahut babaya bırakılması halinde, velayet kendisine bırakılmayan taraf da çocuk ile görüşme hakkına sahiptir.


Çocuk ile alakalı her işlemde olduğu gibi çocuk ile kişisel ilişki tesisinde de öncelikle çocuğun üstün yararı ilkesi işlerlik kazanmaktadır. Medeni Kanun’un 324. maddesinde anne ve babanın çocuk ile kişisel ilişkisinin sınırları belirlenmiştir. Madde hükmüne göre, “Ana ve babadan her biri, diğerinin çocuk ile kişisel ilişkisini zedelemekten, çocuğun eğitilmesi ve yetiştirilmesini engellemekten kaçınmakla yükümlüdür.

Kişisel ilişki sebebiyle çocuğun huzuru tehlikeye girer veya ana ve baba bu haklarını birinci fıkrada öngörülen yükümlülüklerine aykırı olarak kullanırlar veya çocuk ile ciddî olarak ilgilenmezler ya da diğer önemli sebepler varsa, kişisel ilişki kurma hakkı reddedilebilir veya kendilerinden alınabilir.

(Ek üçüncü fıkra:24/11/2021-7343/38 md.) Velayet kendisine bırakılan ana veya baba, kişisel ilişki düzenlemesinin gereklerini yerine getirmezse çocuğun menfaatine aykırı olmamak kaydıyla velayet değiştirilebilir. Bu husus kişisel ilişki kurulmasına dair kararda taraflara ihtar edilir.”.


Çocuk ile kişisel ilişki kurulması mevcut boşanma davası ile istenebileceği gibi ayrıca çocuk ile kişisel ilişki tesisine yönelik dava ile de talep edilebilecektir. Bu davayı çocuk ile kişisel ilişki kurulmasını isteyen taraf isteyebileceği gibi, boşanma davalarında çocuğun velayeti kendisine verilen taraf da isteyebilecektir.


Hakim kişisel ilişkiyi talep eden kimse ile çocuğun görüşmesini çocuğun fiziksel, psikolojik veya ruhsal gelişimi açısından uygun olduğu kanaatine varırsa kişisel ilişkinin kurulmasına karar verebilecektir. Bunun için hakim çocuk hakkında uzman raporunun hazırlanmasını isteyebilir yahut çocuğun yaşı ve psikolojik hali izin veriyor ise bizzat dinleyebilir.


ANA YAHUT BABANIN ÇOCUK İLE KİŞİSEL İLİŞKİ TESİSİ DAVASI NEREDE AÇILIR?


Kişisel ilişki kurulmasına yönelik davalar çocuğun bulunduğu yer aile mahkemesinde açılır. Aile mahkemesinin bulunmadığı yerlerde aile mahkemesi sıfatıyla davaya asliye hukuk mahkemesi bakar.


Hak kaybı yaşanmaması için bir avukattan hukuki hizmet alınmasını öneririz.



Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


©2023, C&Y Hukuk - Av. Büşra Yıldız. Wix.com ile kurulmuştur.

bottom of page