ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI
- Avukat Büşra Yıldız
- 20 Şub 2023
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 12 Eyl 2023
ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI NEDİR VE ŞARTLARI NELERDİR?
TMK 166. Maddesi 3. Fıkrasında, “Evlilik en az bir yıl sürmüş ise, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi hâlinde, evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır. Bu hâlde boşanma kararı verilebilmesi için, hâkimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın malî sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır. Hâkim, tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin taraflarca da kabulü hâlinde boşanmaya hükmolunur. Bu hâlde tarafların ikrarlarının hâkimi bağlamayacağı hükmü uygulanmaz.” hükmü düzenlenmiştir.
Kanun metninde açıkça belirtildiği üzere, anlaşmalı boşanma davasının açılabilmesi için tarafların en geç 1 sene önce evlenmiş olmaları gerekmektedir. Anlaşmalı boşanma davasında bir tarafça dava açılması, değer tarafça davanın kabul edilmesi gerekmektedir. Dolayısıyla taraflardan birinin dava açması yeterlidir. Ancak hakim, tarafları bizzat dinleyecek ve diğer tarafın kabul beyanını alacaktır. Bu sebeple, her iki tarafın da duruşmaya katılması gerekmektedir.
ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASINDA BOŞANMA PROTOKOLÜ NEDİR?
Ayrıca tarafların boşanma dava dilekçesine hazırladıkları boşanma protokolünü de eklemeleri gerekmektedir. Bu protokolde tarafların anlaştıkları hususlar yer alır. Ancak protokol hazırlanırken ileride çelişkiye düşülmesi muhtemel tüm hususların yer alması gerekmektedir. Hakim gerekli görürse protokolde değişikliklik yapabilecektir. Ancak bu değişikliği tarafların kabul etmesi zorunlu değildir. Taraflardan birinin sonradan vazgeçmesi veya duruşmaya gelmemesi hallerinde dava, çekişmeli boşanma davası olarak devam edecektir.
ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI NEREDE AÇILIR?
Anlaşmalı boşanma davası ve diğer aile hukukundan kaynaklanan uyuşmazlıklarda görevli mahkeme Aile Mahkemeleridir. Ancak aile mahkemesinin bulunmadığı yerlerde bu uyuşmazlıklara aile mahkemesi sıfatıyla Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından bakılmaktadır.
TMK’nın 168. Maddesinde, “Boşanma veya ayrılık davalarında yetkili mahkeme, eşlerden birinin yerleşim yeri veya davadan önce son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesidir.” Hükmü düzenlenmiştir. Dolayısıyla anlaşmalı boşanma davasında yetkili mahkeme, yani davanın açılabileceği yer mahkemesi kanunda belirtilen tarafların son 6 aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesi ya da her iki taraftan birinin yerleşim yeri mahkemesidir. Ancak yetki hakim tarafından re’sen bakılacak işlemlerden olmadığından, uygulamada davacının başka bir yerde davayı açması ve bu hususa davalı tarafından itiraz edilmemesi halinde davaya, o yer mahkemesince de bakılabilecektir.
ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI NE KADAR SÜRER?
Uygulamada, anlaşmalı boşanma davaları için rutin duruşma günü beklenmemekte, dosyaya bakan mahkeme tarafından en uygun günde duruşma yapılmaktadır. Genel dava aşamaları bu davalarda uygulanmadığından, protokolde değişiklik yapılmasını gerektirecek hususların olmaması ve hakimin kabul etmesi halinde, dava genellikle ilk celsede karara çıkmaktadır. Tarafların istinaf kanun yoluna başvurmayacaklarını bildirmeleri ve bu sürelerden feragat ederek kararı kesinleştirme sürelerini hızlandırmaları mümkündür.
Anlaşmalı Boşanma Davası Protokol Örneği yazımız için tıklayınız.
Anlaşmalı Boşanma Davası Dava Dilekçesi Örneği yazımız için tıklayınız.
Hak kaybı yaşanmaması için bir avukattan hukuki hizmet alınmasını öneririz.
Comments